Fakta om West Ham United
Kælenavn: The Hammers
Grundlagt: 1895
Manager: Sam Allardyce
Stadion: Upton Park/Boleyn Ground – 35,016
Mesterskaber: 0
Kampprogram 12/13: Her
Billetter: Læs under afsnittet “West Ham billetter“
Guide: En dag i West Ham land
West Ham merchandise: Se SupportersPlace’s store udvalg
Kontakt:
Tlf. Billetkontor: 0870 112 2700
Hjemmeside: http://www.whufc.com
West Ham trøjer 12/13
[gdl_gallery title=”west-ham-trojer” width=”270″ height=”250″ ]
West Hams historie
West Ham blev grundlagt i 1895 og hører hjemme på Upton Park i Østlondon. De blev i første omgang grundlagt som Thames Ironworks FC, af arbejderne ved et lokalt skibsværft. De spillede på Memorial Ground ved Canning Town. Først i 1904 skiftede klubben navn til West Ham. Det var også i 1904, at klubben flyttede til Upton Park som hjemmebane. Det var oprindeligt en katolsk skole og opdragelsesanstalt. Upton Park hedder også Boleyn Ground, som har taget navn efter en hus der stod ved ”Green Street” til 1950 – en stor gade ved Upton Park. Huset blev også kaldet for The Boleyn Castle – mht. to store tårne uden for huset. Der er i dag plads til 35.016 tilskuere på Upton Park. West Ham bliver også kaldt for ”The Irons” eller “The Hammers,” hvorfor hamrene er en del af klubbens logo. Området omkring Upton Park er et multikulturelt miljø. Få hundrede meter fra stadionet, ved Upton Park undergrundsstation, er der f.eks. et mellemstort gademarked. West Hams første kamp på deres nye hjem, Upton Park, var imod rivalerne fra Millwall. Kampen blev overværet af en menneskemængde på hele 10.000 og West Ham sejrede 3-0. En god start for West Ham.
FA-Cup vindere
I 1919 vandt West Ham oprykning til The Football League Second Division. Første kamp blev 1-1 mod Lincoln City. West Ham vandt allerede i 1923 oprykning til Division One og kommer samme år også i den første FA Cup-finale, somafholdes på det gamle Wembley stadion. Deres modstandere var Bolton Wanderers. Dette blev også kendt som White Horse finalen. Det er fordi så mange mennesker dukkede op til kampen, (anslået til 200.000). Banen skulle ryddes før kick-off, ved Billie, en kæmpe hvid hest (faktisk grå) redet af PC George Scorey. Kamp endte 2-0 til Bolton Wanderers. Holdet har haft blandet succes i Division 1, men bevarede deres status i 10 år og nåede FA Cup-semifinalen i 1927.
I 1932 rykkede klubben ned i Division 2 og klubbens hidtil eneste manager, Syd King, blev fyret efter at have afsonet klubben i rollen som manager i 32 år, og som spiller fra 1899 til 1903. Han blev erstattet med hans assistent manager, Charlie Paynter, der selv havde været i West Ham i en række forskellige roller siden 1897. Han var manager for holdet indtil 1950 og for i alt 480 kampe.
Klubben tilbragte det meste af de næste 30 år i denne division, først under Paynter og senere under ledelse af tidligere spiller, Ted Fenton. Det lykkedes Fenton at få klubben endnu en gang op på øverste niveau i engelsk fodbold i 1958. Ted Fenton begyndte også at udvikle ”The Academy,” hvor han satsede på at forbedre egen avl. Her blev de næste stjerner udklækket, herunder Bobby Moore, Geoff Hurst og Martin Peters.
Storhedstiden
I 1961 blev, Ron Greenwood, udpeget som Fentons efterfølger, og han førte klubben til to store trofæer ved at vinde FA Cuppen i 1964 og Cup Winners Cup i 1965.
I 1966 under VM i England var de vigtigste spillere på det Engelske landshold fra West Ham, herunder kaptajnen, Bobby Moore, Martin Peters (som scorede i finalen) og Geoff Hurst, der scorede det første og eneste hattrick i en VM-finale. England vandt efter finalesejren på 4-2 (efter forlænget spilletid) over Vesttyskland. Geoff Hurst’ mål til 3-2 i overtiden er et af de mest kontroversielle mål nogensinde og her flere årtier senere bliver der stadig diskuteret kraftigt om bolden var over målstregen.
Mesterskabsstatue på Barking Road
Der er en “Mesterskabsstatue” på Barking Road, overfor The Boleyn Arms, som mindes de tre West Ham sønner, som hjalp england med at vinde VM i 1966: Bobby Moore, Geoff Hurst og Martin Peters. Everton spilleren ,Ray Wilson, er også på statuen.
Efter en vanskelig start på 1974-75 sæsonen, blev Greenwood General Manager og uden at informere bestyrelsen, udnævnte han sin tidligere assistent, John Lyall, som manager. Resultatet var lynhurtig succes – holdet scorede 20 mål i deres første fire kampe og vandt samme år også FA Cuppen. Det var det sidste hold til at vinde FA Cuppen med et hold kun bestående af engelske spillere. De slog Fulham 2-0 i finalen i1975.
Lyall stoppede ikke her med at imponere. Han fik også West Ham til sin anden European Cup Winners ‘Cup-finale i 1976. Holdet tabte dog kampen 4-2 til Anderlecht.
I 1978 var West Ham igen forvist til Division 2, men Lyall blev som manager og førte holdet til en FA Cup-finale sejr over Arsenal i 1980.West Ham rykkede op i Division 1 i 1981, og sluttede i top ti i første division de næste tre sæsoner. West Ham opnåede i sæsonen 1985/86 deres højeste placering i Division 1 nogensinde da de sluttede som nr. 3. De rykkede dog ned igen i 1989, og dette resulterede i fyringen af John Lyall.
Nyere tid
West Ham har siden 1990erne været med til at udvikle nogle af de bedste engelske spillere i nyere tid på deres akademi. Trevor Brooking, Alvin Martin, Tony Cottee,Paul Ince, Rio Ferdinand, Frank Lampard, Joe Cole, Michael Carrick og Glen Johnson. Seneste skud på stammen er Mark Noble, Jack Collison, Freddie Sears og James Tomkins.
West Ham kan snart have spillet sin sidste kamp på Upton Park. The Hammers har i mange år haft planer om at bygge nyt stadion. I sommeren 2012 skal der være OL i London, og dertil er der blevet bygget et stadion med plads til 60.000 tilskuere. Det nye stadion er dog med løbebane, og kan i Danmark sammenlignes med AGF’s stadion. Det skal efter OL ombygges til et stadion uden løbebane. The Hammers har budt på det nye olympiske stadion, og er i tæt opløb med Tottenham. Hvis West Ham vinder buddet på det nye stadion, indtager de det nye stadion i sæsonen 2014–15.
West Ham supportere er kendte for deres gengivelse af omkvædet af deres holds kendesang “I’m Forever Blowing Bubbles,” som blev introduceret af forhenværende manager Charlie Payn sidst i 1920erne. West Hams fans blev specielt i 1980erne associeret med hooligans. The Inter City firm hed den hooligansgruppe fra West Ham. De har specielt haft nogle meget voldsomme sammenstød mod Millwalls Buchwackers. Senest var i 2009 – Se mere i afsnittet “Rivaler”. Green Street Hooligans er en film omhandlende et firm fra West Ham. Den kan varmt anbefales.
Billetter
Det er kun til få kampe, at der bliver udbudt til åbent salg(general sale). Du kan oprette dig som member på West Hams officielle hjemmeside, og dernæst kan du anskaffe dig billetter. Det koster ca. £30 pr. sæson. Når du er member er du garanteret billetter – Medlemskabet giver også en masse fordele f.eks. £3 rabat ved køb at billet. Billetterne koster fra £32 til £64. Fra sæsonen 07/08 har WH oprettet “Academy Members.” Efter de har købt, bliver der åbnet for åbent salg på hjemmesiden af evt. rest billetter. Du kan se West Hams kampprogram her og billetinformation og medlemskab her. Kampene er inddelt i en kategori A og kategori B.
Du kan også vælge at købe en pakkerejse. Dette er dog meget dyrt, og priserne starter ved omkring 3000kr
Det er dog også muligt, at købe billetterne mens du er i London hos en af de mange standere på Leicester Square. Det frarådes, da billetpriserne er tårnhøje!
Før og efter kamp
En engelsk fodboldkamp starter altid et par timer før kampstart. Her mødes man på en pub nær stadionet. Der ligger masser af pubs i området ved stadionet og en tur til Upton Park er altid en god dag, uanset om du kommer her en gang om året eller en gang om ugen. Her er nogle af fansenes favorit pubber i og omkring Upton Park. Se listen og anmeldelserne her:
[toggle_box]
[toggle_item title=”Pubs i West Ham og nær Upton Park” active=”false”]
En tur til Upton Park er altid en god dag, uanset om du kommer her en gang om året, eller en gang om ugen. Her er nogle af fansenes favorit pubber i og omkring Upton Park.
The Boleyn
En favorit pub, og uden tvivl den bedst placeret. Den er beliggende på hjørnet af Green Street og Barking Road. Det er det bedste sted at få dig selv hyped op før en kamp (hvis du nogensinde har brug for det), og med masser af Hammers stuvet sammen i sådan et lille sted. Det er sjovt.
Det er dog for overfyldt til at tage børn og unge med – de ville føle det overvældende (selv om det naturligvis ikke er tilladt i offentlige huse!). Denne pub er kun for West Ham fans (som de fleste værtshuse i nærheden af Upton Park er). Beliggende lige ud til Upton Park er ”The Boleyn” det bedste sted uden for stadion til at skylle sin pint ned lige før kick-off. Stemningen er normalt temmelig god. Det skyldes bl.a. den store politibevogtning, som er lige uden for døren.
The Queens
Du kan ikke gå glip af ”The Queens,” hvis du kommer fra ”Tuben”, som er på Green Street mellem undergrundsstationen og Upton Park. Det er derfor en anden af de meget travle pubs på kampdage, men igen med en god stemning. Away fans kommer ofte herind, og der er meget sjældent problemer med det. Det gælder dog IKKE for Spurs, Arsenal, Chelsea og Man U, som bør undgå at vise sig her.
Det er værd at drikke en pint her
The Duke of Edinburgh
Hvis du dreje til venstre i stedet for højre ud af undergrundsstation (dvs. væk fra stadion). Lidt efter kommer ” The Duke of Edinburgh” på den anden side af gaden. Det er i den ”forkerte” retning ifht. Stadionen og her derfor en tendens til at være lidt mere støjsvag end både The Boleyn eller Queens, men det har stadig en god atmosfære. Den har dog den fordel at man hurtigere bliver betjent i baren!
Igen, der er ikke strenge regler om udebane fans, som på Queens.
The Green Man
The Green Man pub kan findes i krydset ved Plashet Grove og Katherine Road. Der er omkring 10 minutters gang fra stadion. Her er ikke nær så travlt som Boleyn, og dette er en klar fordel for dem, der ønsker en forholdsvis stille drink og måske endda en chance for at sidde ned.
Udebaneholdets tilhængere kan normalt slippe af sted med at vise trøjerne her, men igen det gælder ikke rigtigt for Spurs, Arsenal, Chelsea og Man United. Alle andre er sandsynligvis okay.
Når du skal på Upton Park kan det klart anbefales, at kigge dette link igennem http://www.beerintheevening.com/pubs/results.shtml/tu/291 Det er alle de pubs, som findes tæt ved stadionet.
[/toggle_item]
[/toggle_box]
Profiler i West Ham
Yossi Benayoun, Andy Carroll, Matthew Jarvis, Alou Diarra, James Collins, Modibo Maiga, George McCartney, Jussi Jaaskelainen, Mohamed Diame, Kevin Nolan, James Tomkins, Carlton Cole, Mark Noble, Frédéric Piquionne og manager Sam Allardyce
Legender i West Ham
Billy Bonds, Trevor Brooking, Tony Cottee, Paolo di Canio, Frank McAvennie, Bobby Moore, Syd Puddefoot, Bryan “Pop” Robson og Vic Watson.
Danskere i West Ham
Lars Jacobsen og Dansk/newzealænderen Winston Reid
Rivaler
West Hams største rival er Millwall. Det er et af de mest intense lokalopgør i England. De to klubber er for første gang i mange år i samme liga. De to klubber har spillet over 100 kampe mod hinanden gennem tiden. Begge klubbers fans hader hinanden, og det har ofte udløst voldsomme episoder. Senest i 2009 på Upton Park. Efter kampen løb de to holds fans ind på banen og begyndte at sloges. Urolighederne fortsatte uden for stadionet, og mange blev kørt på hospitalet. I 2010 fik West Ham en bøde £115,000 og blev fundet skyldig i voldelige og provokerende opførsel af sine fans. Millwall blev frifundet. Tidligere West Ham manager Harry Redknapp har efter opgøret udtalt, at de to klubber aldrig skulle spille mod hinanden igen. Seneste episode var i sidste sæson, da West Ham rykkede ned fra Premier League. Holdet spillede på udebane mod Wigan. Da kampen var slut fløj et fly over stadionet med et banner efter sig med teksten: Avram Grant – Millwall Legend! .
Udover Millwall er der naturligvis også et vist rivaliseringsforhold mellem West Ham og Arsenal, Chelsea, Fulham, Tottenham og Manchester United
Transport til stadion
Nærmeste undergrundsstation er Upton Park, som er på District og Hammersmith & City linjene. Det tager 10 minutter at gå fra stationen og til stadion. Det tager lang tid at rejse fra centrum af London og ud til Upton Park. Du skal regne med at sidde 30-40 minutter i tuben.
[google-map-v3 width=”600″ height=”350″ zoom=”15″ maptype=”HYBRID” mapalign=”left” addmarkerlist=”Boleyn Ground, Green St, London E13 9AZ{}1-default.png” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” bubbleautopan=”true” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]