Fulham

Fulham logo

Fakta om Fulham Football ClubFullham logo

Kælenavn: “The Cottagers” eller “The Whites”
Grundlagt: 1879
Manager: Martin Jol
Stadion: Craven Cottage – 25.700
Mesterskaber: 0
Kampprogram 12/13: Her
Billetter: Læs under afsnittet “Fulham billetter
Guide: En dag i Fulham-land.
Fulham merchandise: Se SupportersPlace’s udvalg

Kontakt:
Tlf. Billetkontor: 0843 208 1234
Hjemmeside: http://www.fulhamfc.com/

[gdl_gallery title=”fulham-trojer” width=”265″ height=”265″ ]

Fulhams historie

De hvide fra Fulham er den ældste professionelle fodboldklub i London. Klubben blev stiftet i 1879, som Fulham St Andrew’s Church Sunday School F.C af medlemmer fra kirken St. Andrews, Fulham Fields. Kirken står stadig i Fulham.  Klubbens trøjer var dengang halvt røde og halvt hvide. I dag spiller Fulham i hvidt med lidt sorte mønstre. Fulham har siden 1896 spillet på Craven Cottage, som i dag kan rumme 25.700 tilskuere. Craven Cottage ligger lige ud til Themsen. Fulham går også under navnet “The Cottagers” eller “The Whites”

Fulham blev professionel den 12. december 1898. Klubben blev inddraget i  The Southern League, og rykkede derefter op gennem divisionerne for til sidst at nå The National Football League i september 1907. I klubbens første sæson i den næstbedste liga sluttede de som nr. 4 og kun 3 points op til oprykningspladserne og nåede de semifinalerne i FA Cuppen. To år senere vandt klubben London Challenge Cup i 1909-10. Fulham første sæson i divisionen viste sig at være den højeste, at klubben ville slutte i 21 år, indtil i 1927-28, da klubben rykkede ned til 3. division Syd. Heggy ‘Hegazi, en egyptisk angriber, var en af ​​de første ikke-britiske spillere i Football League, selvom han kun spillede en kamp for Fulham i 1911, blev det markeret med et mål.

I denne periode var forretningsmanden og politikeren, Henry Norris, klubbens formand og nysgerrigt havde han en indirekte rolle i grundlæggelsen af ​​Fulhams lokale rivaler fra Chelsea FC. da han afviste et tilbud fra forretningsmand Gus Mears om at flytte Fulham til grunden, hvor det nuværende Chelsea stadion, Stamford Bridge, ligger, Mears besluttede sig for at oprette sit eget hold og købe jorden. I 1910 begyndte Norris at kombinere sin rolle i Fulham med formandskabet for Arsenal. Fulham blev det første britiske hold til at sælge hotdogs på deres stadion i 1926. Fulham havde flere højt profilerede internationale spillere i løbet af tyverne, herunder Len Oliver og Albert Barrett.

Johnny Haynes – Mr. Fulham – The Maestro

Det er umuligt at tale om Fulhams historie uden at nævne den nok mest indflydelsesrige person i klubbens historie. Johnny Haynes – ‘Mr. Fulham ‘ – eller ‘The Maestro,’ som han senere blev kaldt. Han underskrev allerede som skoledreng for The Cottagers i 1950, og fik hans førsteholds debut på Boxing Day i 1952 mod Southampton på Craven Cottage. Haynes spillede i yderligere atten år og nåede hele 657 optrædener, hvilket er klubrekord. Haynes spillede sin sidste kamp for Fulham den 17. januar 1970. Han betragtes som den største spiller i Fulhams historie, og har aldrig spillet for en anden klub i Storbritannien. Han fik 52 landskampe for England (22 som kaptajn), hvor af mange af kampene var mens Fulham spillede i division 2. Haynes blev kvæstet i en bilulykke i Blackpool i 1962, men ved sine egne indlæggelser genvandt aldrig fitness eller form til at spille for England igen og glip af Englands VM sejr i 1966, som han ellers ville have haft mulighed for. Stevenage Road Tribunen på Craven Cottage er blevet omdøbt til hans ære efter hans død i en bilulykke i 2005 til The Johnny Haynes Stand. Haynes var desuden den første spiller i Fulham som tjente £100 om ugen, og kunne have slået endnu en rekord, hvis Fulham havde accepteret AC Milans bud på £80.000 i transfer, ville Haynes være den verdens dyreste spiller og været den bedst betalte spiller i verden! Der er desuden blev bygget en statue af ”The Maestro” foran Craven Cottage.

Nyere tid

Fulham har kun befundet sig i den bedste liga i 24år. Det var primært i 1960erne og i 2000erne. Klubber har det meste af dens levetid været en elevatorklub, som er rykket mellem de engelske ligaer mange gange. I 1994-96 lå Fulham i League 2, men rykkede så op i League 1 i 96/97. Den Ægyptiske forretningsmand og rigmand Mohamed Al-Fayed købte Aktiemajoriteten i 1997. Al-Fayed fyrede kort tid efter den daværende manager Micky Adams, og ansatte et dreamteam bestående af Ray Wilkins og Kevin Keegan. Al-Fayed havde en målsætning om at spille Premier League inden for 5år. Efter uoverensstemmelser forlod Wilkins klubben og overlod roret til Keegan. Keegan og Fulham vandt suverænt ligaen med 101 points ud af 138mulige. Keegan forlod derefter klubben for at blive Engelsk Landstræner og Paul Bracewell blev ansat i stedet. Han blev dog fyret i 2000 og franskmanden Jean Tigana blev manager. Tigana blev i sæsonen 2000/01 det første hold til at nå over 100 points i ligasammenhænge, og rykkede med alt selvfølgelighed op i Premier League denne sæson. Det blev til 3 oprykninger på de 5år som Al-Fayed havde regnet med. Klubben har en enkelt gang været i FA-cupfinalen, men tabte desværre. De blev nr. 7 i Premier League i 08/09 sæsonen, hvilket var den bedste placering nogensinde.

Højdepunktet var i 2009/10 i Europa League, hvor Fulham gik hele vejen til finalen mod Atlético Madrid . De tabte desværre også denne kamp 2-1 på et mål 116. minut af Diego Forlán.

fulham stadium cafe

Craven Cottage

Fakta:
Kapacitet: 25.700
Siddende: 25.700
Bygget i: 1896

Craven Cottage er et af ​​Englands ældste fodboldstadions og er nok Londons bedst beliggende lige ned til Themsen. Stadionet er helt sikkert et besøg værd. Mange fodboldjournalister i England mener ​​at Craven Cottage er et uovertruffen sted, selvom arenaen er ganske lille, så det stadig et stadion som rangerer som nr. 1 af mange.

Fulham craven cottage

 

Fulham Billetter

Fulham har som regel billetter ude til åbent salg(general sale). Det kan dog til kampene mod Chelsea, Liverpool, Arsenal og Manchester United være vanskeligt at få billet. Vil du være sikker på en billet, skal du melde dig ind som member. Det koster £35 for alle ikke UK-bosiddende. Du kan se Fulhams fulde kampprogram her.

Billettpriserne for voksne er fra £35-55. Billetter kan købes gennem Fulhams hjemmeside eller tage til stadionet og satse på, at der er flere billetter. Du kan også købe billetterne pr. telefon 0843 208 1234

Du kan desuden også købe billetterne på Leicester Square, men det koster ca. dobbelt op.

Før og efter kamp

En engelsk fodboldkamp starter altid et par timer før kampstart. Her mødes man på en pub nær stadionet. Når du skal på Craven Cottage er der masser af pubs omkring stadionet. Det kan dog anbefales, at besøge The Bedford Arms pubben eller på Wilton arms begge på Dawes Road. Det er begge pubs, som Fulham supporterne bruger før kamp. Du skal stå af på undergrundsstationen “Fulham Broadway.” Gå ned ad Fulham Road til North End Road og så ned af Dawes Road. Her finder du begge pubs. En hyggelig måde at lade op til kampen på…

Legender i Fulham

Zoltan Gera, Brian McBride, Edwin van der Sar, Eddie Lowe, Frank Penn, George Best og Mr. Fulham Johnny Haynes

Fulham - Craven Cottage

Profiler i Fulham

Dimitar Berbatov, Kieran Richardson, Ashkan Dejagah, Sascha Riether, Hugo Rodallega, Mladen Petric, George Williams, Mahamadou Diarra, Mark Schwarzer, Brede Hangeland, Bryan Ruiz, Philippe Senderos, Steve Sidwell, Simon Davies og Aaron Hughes

Danskere i Fulham

Leon Andreasen, Peter Møller, Bjarne Goldbæk, Claus Jensen og Niclas Jensen

Rivaler

Ifølge Fulham fans er deres største rivaler Chelsea i og med at Stamford Bridge er i området Fulham. Chelseas fans anser dog ikke Fulham som deres primære rivaler, da klubberne ikke har spillet i samme liga i deres levetid.

Fulhams sekundære rivaler er QPRBrentford og de andre londonhold.

 

Transport til stadion

Den nærmeste undergrundsstation er Putney Bridge på District Line. Craven Cottage er ca. 20 minutters gang fra stationen. Det er bare at gå til venstre ud fra stationen og følge de andre supportere langs Themsen og frem til stadionet.

Alternativ – se Før/efter kamp overskriften

[google-map-v3 width=”600″ height=”350″ zoom=”15″ maptype=”hybrid” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”51° 28′ 29.61″ N, 0° 13′ 17.9″ W{}1-default.png” bubbleautopan=”true” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]